Билките

Билките – практическо ползване за най-чести оплаквания


C:\Users\User\Desktop\Проект Блог\Катериникус\Маркетинг\Сайт\Снимки\IMG_5472.jpg


Лечебните растения са моя страст от години. Някои бера в планината и полето винаги, когато мога, други отглеждам сама, а трети купувам. 

Двете места, от които купувам билки, са: гр.София, ул.“Поп Богомил“ 38, и от „Билкария“. 

На практика всяко едно растение има лечебни свойства. Дори и да не сме ги открили все още. Народът ни е казал, че за всяка болка си има и билка. 

Имайте предвид, че билките оказват мощно биохимично влияние върху нашето тяло. Винаги преглеждайте противопоказанията на съответната билка. Като правило не се препоръчват за употреба от бременни и кърмещи жени, с редки изключения. Всички изброени употреби по-долу са за сравнително кратък период от време – няколко дена, докато отшуми оплакването.

Билките се приготвят по четири основни начина:

  1. Билкова отвара – варят се. Обикновено се ползва, когато е необходимо да се получи силен извлек, или когато се варят корени, кори.

  2. Билкова запарка – заливат се с вряла вода. Основно това е начинът, за да не губят ценните си вещества. Добре е да се попарват в неметален съд, най-добре порцеланов или стъклен.

  3. Билкови тинктури – билките се поставят в спирт или силен алкохол за определен период от време.

  4. Маслен извлек – билките се заливат със зехтин (най-често) и престояват на слънце определен брой дни.

Хитрост: за да не подслаждам билковите чайове, добавям щипка от билката корени от сладник. Самата тя е с редица полезни свойства.

Готови билкови чайове:

За всички, които твърдят, че нямат време за приготвяне на билкови чайове, препоръчвам комбинациите на д-р Мариян Иванов. Вкъщи винаги имам Фаринго, Бронхо, Уро, Релакс, Гастро, Кардио. Подходящи са при пътувания, особено през зимата.

Съветът ми е винаги да имате вкъщи билки и да ги ползвате, ако вече не го правите. Това е един евтин и същевременно много ефективен метод за профилактика на заболявания или справяне с леки неразположения. Все пак, ако имате сериозно заболяване, задължително направете консултация с лекар или опитен билкар, или и с двамата. 😉


Партньори