ЛЕВУРДА

Спиртен извлек от левурда


C:\Users\User\Desktop\Проект Блог\Катериникус\Маркетинг\Сайт\Профилактика и лечение с\Билки\Левурда.jpg

Предлагам на вашето внимание една народна рецепта за приготвяне на извлек от левурда (див чесън). Наближава времето, в което дивият чесън ще се появи и желаещите могат да си приготвят сами този природен лек. Обичайно април-май месец е периодът, когато можете да намерите див чесън.

Спиртният извлек от левурда е изпитано средство за предпазване от грип. Приема се профилактично по 10-15 капки в кафена чаша вода сутрин и вечер 30 мин. преди хранене.

Ако вече сте се разболели:

  • Капвате в носа по 5-6 капки във всяка ноздра, притискате ноздрите с пръсти и вдишвате течността, за да стигне до носоглътката.

  • В топъл чай или вода се налива по 1 ч.л. от същата течност или 1 с.л. при тежки случаи с висока температура и кашлица). Отпива се глътка и се прави гаргара на гърлото, след което се изплюва. Останалото количество се изпива. Прави се 3-4 пъти за деня. 

  • След преболедуването се продължава с приемането на 10-15 капки сутрин и вечер в малко вода.

Приготовление:

Листата на растението се нарязват наситно и се слагат в буркан с капачка на винт, докато се напълни ¾ от обема му. Бурканът се допълва до капачката с ракия, водка или спирт 40-50 процента. Поставя се на топло и тъмно място за 15 дни.

Всяка вечер се разклаща силно.

След 15 дни се прецежда и се налива в стъклени шишета или малки бурканчета с добри капачки.

Трайност: поне 5 години

Рецептата е от книгата „Моят опит в народната и природната медицина“ на Владимир Бошнаков.Партньори