ЕТЕРИЧНИ МАСЛА

Обща информация

Етеричните масла са изключително мощно средство за въздействие върху човешкия организъм. Поради тази причина е важно да се ползват внимателно, след запознаване с начина на употреба и противопоказанията. 

Ползвам етерични масла от 2018 г., когато имах щастието да се запозная с д-р Даниела Карабелова. Тя е моят учител за начина им на употреба. 

Ще се постарая да ви дам практическа насока за ползването им, доколкото теоретично всеки може да се снабди с литература по въпроса. 

Препоръчвам да се ползват етерични масла от висок клас. Рецептите, които ще видите, се отнасят за етерични масла на фирма Вивасан. 

Начини на употреба

 • Върху кожата

Етеричните масла се разреждат с базови масла, когато ще се ползват за външна употреба върху кожата. Базовите са масла са ядковите – зехтин, кайсиево, жожоба, авокадо и т.н. В някои особени случаи съм ползвала масажно олио от арника за базово масло. За козметични цели можете да ползвате за базово масло крема си за лице или тяло.

 • В дифузер или арома лампа

Основното правило е използването на 1-2 етерично масло за 5 кв.м. площ. Задължително проверявате предварително за противопоказания за употреба. Някои етерични масла не са удачни за ползване, ако в домакинството има малки деца.

 • Във вана за краката или цяло тяло

За вана на краката обичайно ползваме 6 капки етерични масла върху емулгатор (морска сол, сода). За вана за цяло тяло се поставят 8 капки етерични масла, отново ползваме емулгатор.

 • Инхалация

Поставяме върху котлона съд с вода. Щом водата заври, отдръпваме от котлона, поставяме 1-2 капки от избраното етерично масло, и дишаме със затворени очи и кърпа на главата.

 • Вътрешно

Етеричните масла не са предназначени за дълготрайна употреба вътрешно. В някои случаи е удачно ползването им, за предпочитане след консултация с арома терапевт. При изготвянето на специални комбинации етерични масла, разредени с базово масло, могат да се приемат и продължително време. Ще намерите рецепти в информацията за отделните масла.

Основни правила за употреба

 • Маслата се ползват винаги разредени. Изключения са маслата от лавандула и чаено дърво, които могат да се слагат и чисти върху кожата.

 • Най-висока концентрация в тялото имат етеричните масла между 20 минути и 2 часа след прием, мазане. 

 • Маслата трябва да се ползват с емулгатор - мед, захар, мляко, сол, сода. Какво означава това на практика? Когато ползваме етерични масла за вана на краката или цяло тяло, вземаме шепа морска сол, накапваме етеричните масла върху нея и тогава поставяме във водата. Когато ползваме маслата за вътрешен прием, капваме върху бучка захар, мед, парченце хляб, и тогава приемаме. 

 • Можем да направим комбинация в стъклено шишенце от маслата, които са подходящи за нас. И да си слагаме във водата за деня 2-3 капки. 

 • Някои масла имат фото ефект – при нанасяне върху кожата и излизане на слънце, може да се появят петна по лицето или да изгори кожата. Това обичайно са цитрусовите масла.

Принцип на разреждане в базови масла

1% разреждане - 6 капки на 30 мл базово масло – ползва се за деца, бременни жени и възрастни хора с хронични заболявания

2% разреждане – 12 капки на 30 мл базово масло – за възрастни за продължителна употреба

3% разреждане – 15 -18 капки на 30 мл базово масло – за специфично оплакване, за период не по-дълъг от 3 седмици

5% разреждане – 25-30 капки на 30 мл базово масло – при сериозно остро оплакване, след назначение от лекар

Откъде да се снабдим с шишенца, бурканчета и т.н.?

За най-ползотворна употреба на етерични масла ви препоръчвам да си закупите различни по размер шишенца с пипети и бурканчета.

Пазарувам от магазин на ул.“Симеон“ в София. На пресечката с бул.“Мария Луиза“ в посока ЦУМ, от лявата страна. Имат и сайт, така че можете да се запознаете с артикулите и да направите поръчка за друг град.

Можете да ползвате и празни шишенца от етерични масла и да закупите само пипети. Поне с шишенцата на Вивасан от 10 мл се получава.

В случай, че ви е необходим съвет от професионалист за конкретно оплакване, можете да си запишете час за консултация при д-р Карабелова.

C:\Users\User\Desktop\Проект Блог\Катериникус\Маркетинг\Сайт\Профилактика и лечение с\Етерични масла\Етерични масла.jpg


Информация за етерични масла на фирма Вивасан 

Защо ползвам основно етерични масла на фирма Вивасан:

 • Фирма ВИВАСАН спазва GMP стандарт (Good Manufacturing Practices или "добра производствена практика"). GMP стандарт е система от принципи и правила, които контролират правилното протичане на всички етапи от производствения процес и гарантира качествен краен продукт. GMP обхваща всички етапи от производствения процес: получаване на суровини и компоненти, системи за качество на доставчика, използване на най-съвременни технологии и оборудване, начин на контролиране, хигиена на помещенията, висока квалификация на производствения персонал, етикетиране на готовата продукция, съхранение на суровини и готова продукция, транспорт и доставка до търговската мрежа. Целта на GMP сертификата е да се гарантира, че продуктите от всяка партида имат еднакви качества (повече за GMP стандарта можете да прочетете тук:  http://vivasanbg.com/GMP)

 • Надписът „произведено в Швейцария“, който можем да прочетем на опаковките на всички етерични масла и хранителни добавки, произведени за ВИВАСАН означава, че и самата държава упражнява непрекъснат стриктен контрол върху качеството и всички етапи на производството. Никоя друга държавата не се ангажира с такъв контрол, когато става въпрос за етерични масла и хранителни добавки.

 • Фирма ВИВАСАН инвестира непрекъснато в научно – изследователска дейност, клинични проучвания и иновации.

 • Всички продукти на фирма ВИВАСАН имат висока биодостъпност. Близо 80 % от активните вещества достигат до кръвта и от там – до тъканите и органите.

 • Фирма ВИВАСАН използва растителни суровини само от екологично чисти райони, не използва консерванти и оцветители и не експериментира с животни. 

Повече за фирма ВИВАСАН можете да прочетете на страницата www.vivasanbg.com/за Вивасан.

Най-важната причина – разполагаме с утвърдени лекари – специалисти, които прилагат етеричните масла на Вивасан от години и могат да направят консултация за конкретен казус. Това са д-р Даниела Карабелова и д-р Мариян Иванов.Партньори