test

В детството ми никога не съм се замисляла за връзката между храната и здравето ни. Тогава главното беше да има храна … Днешните времена доведоха до промени. Магазините са пълни, но осъзнаваме, че значителна част от храната в тях ни вреди.

Започнах да навлизам в темата за храненето през 2015 г. Рязко промених хранителния си режим, след като ме диагностицираха с рак на гърдата през януари 2017 г. Имах вече някаква идея какво не бива да ям. Спрях месото, млечните, захарта, маята, хляба. Изкарах така 6 месеца. Но започнах да отслабвам повече, отколкото намирам за разумно, нямаше достатъчно белтъчини в менюто ми. Именно тогава осъзнах, че храненето е сложен процес, важно е да се подходи с внимание. Започнах да чета задълбочено различни теории за храненето, да се срещам с лекари и да обсъждам темата. През 2019 г. завърших курс по нутрициология, воден от доц. Ламбаджиева. 

Защо храненето е толкова важно?

·          Храненето е основен жизнен процес, който осигурява енергия за изпълнение на физиологичните функции на човешкото тяло. Всеки ден в тялото ни умират хиляди клетки. И се изграждат нови. Откъде се взема градивният материал за новите клетки? От храната, слънчевата светлина и водата. Когато приемаме чиста храна, разнообразна и добре подбрана, новите клетки ще бъдат здрави.

·          Процесът на хранене действа и на ниво подсъзнание, като ни създава емоции, свързани с усещане на спокойствие и изобилие. В частност с храната понякога се награждаваме за полагане на някакво усилие или я ползваме като баланс на негативни емоции.

·          Освен задоволяване на физиологичните ни нужди и психологически потребности, храната може да бъде повод за задоволяване на нашето его с демонстриране на готварски умения, спазване на пости и т.н.


Всички тези особености превръщат храненето в мощен инструмент за въздействие върху човешкото тяло на физическо и психо-емоционално ниво.

В този раздел ще ви представя теориите за храненето, които ме впечатлиха най-много. Ще обърна внимание на физиологичните процеси в телата ни и как всеки може да намери подходящ за себе си стил на хранене. Защото всеки от нас е уникален и да се говори за универсална истина по този въпрос ми се струва несериозно.

Важно е да се направи разграничение между хранителен режим и стил на хранене.

Хранителният режим е начин на хранене, съобразен с конкретна цел и определен за ограничен период от време. За разлика от режима на хранене, стилът на хранене е за цял живот. Той е част от нашата идентичност. 

При избор на хранителен режим следва да се съобразим с няколко съществени фактора:  възраст, пол, здравословно състояние, кръвна група на индивида, цел.

Веднъж определен, той се спазва за фиксиран период от време. След постигане на конкретната цел, прилагаме следващ режим на хранене или дългосрочен стил на хранене.Партньори