Влияние на кръвната група върху стила на хранене

В науката за храненето има едно ново направление, което изследва връзката между начина на усвояване на храната и кръвна групата. Двама канадски лекари-натуропати баща и син, Джеймс и Питър Д‘Адамо са посветили голяма част от живота си да изследват, анализират и систематизират влиянието на различни храни върху всяка от кръвните групи.


Каква е идеята на тази теория?

В клетките се намират химически маркери, наречени антигени. Те са съществена част от нашата имунна система. Един от най-силните антигени в човешкото тяло е този, който определя кръвната група.

Всяка кръвна група притежава различен антиген със собствена специфична химична структура. Кръвната група носи името на антигена, който е в червените кръвни телца.

При навлизане на чужд агент в тялото нашите антигени създават антитела. Антителата се прикрепят към чуждия агент и го унищожават.

Когато антитялото се сблъска с антиген на микробен нашественик, протича реакция, наречена аглутинация (прилепване). Антитялото се прикрепя към вирусния антиген и го прави „лепкав“. Когато вирусите, паразитите и т.н. формират по-големи групи, те са по-лесни за елиминиране от тялото.

Кръвните групи произвеждат антитела и срещу други кръвни групи. Това е причината да не може да се прелива кръв от всяка на всяка кръвна група. 

Между кръвта и храната протича химична реакция. Имунната и храносмилателната система проявяват предпочитание към храната, характерна за предците ни със същата кръвна група. Много храни аглутинират клетки на определени кръвни групи, а на други – не. 

От друга страна, в храните се намира специфичен протеин, наречен лектин.  Много от лектините притежават характеристики, близки до тези на антигена на конкретна кръвна група. Поради тази причина се възприема като „нашественик“ за друга кръвна група. 

Пример: прясното мляко има качества, подобни на антигена на кръвна група Б.  При консумацията на прясно мляко от човек с кръвна група А, в тялото му веднага започва процес на аглутаминация, за да го отхвърли.

Различните лектини полепват по определени органи и системи. Веднъж щом „натрапникът“ се установи в някоя част от тялото, той започва да упражнява своята аглутинация, като групира на големи снопове червените кръвни телца и те биват набелязани за унищожение от имунната система, сякаш самите кръвни клетки са чужди за тялото.

На тази основа храните се разделят на полезни, неутрални и вредни според кръвната група. Следователно, в процес на възстановяване от заболяване, е важно на всяка цена да се избягва консумация на храни, които са неподходящи за съответната кръвна група

Например, прародителите на кръвна група А са били земеделци, консумиращи предимно вегетарианска храна. Поради растителният характер на генетичния им код, храната на хората с тази кръвна група следва да бъде предимно растителна. Подходящите за тях храни са: зеленчуци, тофу, морска храна, зърнени култури, бобови култури и варива, семена, ядки, плодове.  Добре е да се въздържат от месо, млечни продукти, зрял бял боб, пшеница. Чести дефицити и рискови заболявания за кръвна група А са:

 • недостиг на ензими - поражда намалено отделяне на стомашна киселина, рак на стомаха;

 • дефицит на витамин Е - причинява кожни проблеми, сърдечно-съдови заболявания;

 • дефицит на витамин С - води до скорбут, интоксикация на клетките;

 • дефицит на витамини от група В - води до лоша способност за овладяване на стреса;

 • дефицит на калций - води до изнервеност, умора, остеопороза;

 • дефицит на желязо, В 12 - ниска кръвна захар, анемия, диабет.


Заболявания, които се срещат със статистически значима честота при хора с кръвна група А, са: сърдечни болести, рак, анемия, нарушения, свързани с черния дроб и жлъчния мехур, диабет от 1-ви тип. 

При тежко заболяване приемането на хранителни добавки и/или билки е начин за подпомагане на човешкия организъм да се справи със ситуацията. 


В книгите на д-р Д‘Адамо може да намерите информация за:

 • кои храни, подправки и билки помагат на хора от съответна кръвна група да поддържат оптимално здраве и телесна маса;

 • на кои витамини и минерали да се обърне внимание и кои да се избягват;

 • кои лекарства оказват най-добър ефект на организма; 

 • дали стресът отива в мускулите или в нервната система;

 • дали се побеждава стресът с динамичен спорт или с медитация.


Партньори