Връзката между имунитет и черва според д-р Кембъл

След прочитането на книгата „GAPS – синдром на храносмилателната система и психиката“ на д-р Наташа Кембъл, си дадох сметка колко важно е състоянието на червата ни, както и защо е необходимо да приемаме подходящ пробиотик като хранителна добавка и да консумираме храни, които действат като пребиотици.

Д-р Кембъл разглежда връзката между състоянието на червата ни и психиката. Тя забелязва, че децата аутисти, с които работи, имат проблем с червата си. Разширява проучването си и открива зависимости между червата и психиката при множество заболявания. 

Храносмилателният ни тракт е като дълга нагъната тръба. Всеки ден човек поглъща с храна и вода токсини и микроорганизми. По вътрешната страна на червата има слой бактерии, който служи като естествена бариера срещу паразити, токсини и нашественици. Тези бактерии представляват физическа бариера, като отделят вещества, които разрушават мембраните на вирусите и бактериите. Нормалната чревна флора служи за извличане на енергия от хранителните вещества. 

Според д-р Кембъл около 80% - 85% от имунитетa на организма е съсредоточен в стените на червата. В съвременното общество много хора имат нарушена функция на стомашно-чревния тракт. Преди всичко червата се повреждат от медикаменти: антибиотици, такива, които се приемат дълго време, включително аналгетици (аспирин, ибупрофен и т.н.),  стероидните лекарства – преднизолон, хидрокортизон, бета-метазон и т.н., противозачатъчни таблетки, сънотворни, антиациди, невролептици и други.

Начинът на хранене допълнително нарушава деликатното равновесие в организма. Консумирането на храни с високо съдържание на захар и преработени храни води до увеличаване на гъбички и други микроорганизми. Тези храни подхранват също така паразити и различните видове червеи. 

Бебетата, хранени с адаптирано мляко, имат черва с различни бактерии от тези на кърмените деца. Продължителното постене, гладуването и преяждането също оказват влияние върху чревната флора. Различни болести като тиф, холера, дизентерия, салмонела могат да увредят сериозно чревната флора. Заболявания като диабет, автоимунни заболявания, ендокринни заболявания, хирургически операции, химиотерапия, хормонална терапия и лъче лечение са с негативен ефект върху червата на човека. Продължителният стрес може да увреди дълготрайно чревната флора. Други фактори са: прекомерно и системно физическо натоварване, възраст, алкохол, замърсяване и т.н. На практика всеки човек, който живее в голям град, има няколко предпоставки за нарушена чревна флора. 

При установяване на диагнозата „пробити черва“, д-р Кембъл препоръчва специален режим, който включва:

—      диета

—      хранителни добавки

—      детоксикация

 

Диетата е без глутен и казеин. Без преработени храни. Без растително олио.

Зърнените закуски са изключително преработени въглехидрати. Без захар и всичко направено от нея.

Препоръчителни храни – меса и риба, яйца. Сурови яйчни жълтъци. Несъдържащи нишесте зеленчуци. Плодове. Ядки и семена. От бобовите леща, зелен фасул и бял боб. Мед. Прясно изцедени сокове. Всички натурални мазнини са полезни – масло, гхи, свинска мас, лой, агнешка мазнина, гъша мас и т.н. Нехидрогенирано кокосово масло също е добър вариант.

Солта да се приема във формата на кристали (като хималайската) или непреработена морска сол. Препоръчителен е приемът на месни и рибни бульони с естествена мазнина.

Алергичните реакции към храни обичайно са свързани с наличието на пропускливи черва.

Докато имате пропускливи черва никакъв тест за алергия не може да установи точния причинител.

Изводът е, че при тежко заболяване, независимо от какъв тип е то, е важно да се обърне внимание на състоянието на червата. Ако се установи наличието на т.нар. пропускливи черва, да се премине на режим на хранене за тяхното възстановяване, съчетан с подходящи билки и хранителни добавки. След което може да се пристъпи към следваща цел. Но без да възстановим състоянието на червата, не може да се разчита, че приемани храни и добавки ще бъдат напълно усвоени и ще се постигне лечебен ефект от тях.

Съгласно най-новите изследвания, апендиксът е депо за „добри“ бактерии, когато по редица причини са изчерпани в тялото. Отстраняването на апендикса в ранна възраст лишава имунната система от важно оръжие. Приемането на медикаменти – антибиотици и противозачатъчни, напълно нарушава равновесието в червата и се превръща в един от факторите за достигане до диагноза „пробити черва“.

В тази връзка част от задължителните хранителни добавки за дългосрочен прием са пробиотиците. Други подходящи добавки за чревното здраве са:

—      Омега 3 мазнини и омега 6 мазнини, по-специално арахидоновата киселина. Тя представлява около 12% от цялата мазнина на мозъка. При хора с аутизъм, шизофрения и т.н. разстройства нейното ниво е ниско. Подходящи са добавки от черен дроб на треска.

—      Витамин А 

—      Витамин Д

—      Храносмилателни ензими

—      Панкреатични ензими

 

Как да изберем пробиотик съгласно препоръките на д-р Кембъл?

—      Добрият пробиотик трябва да съдържа колкото може повече различни видове полезни бактерии.

—      Смесицата от отделни групи пробиотични бактерии е по-полезно, отколкото приемът само на една група бактерии

—      Един добър пробиотик следва да съдържа концентрирано количество бактерии – най-малко 8 милиарда бактериални клетки на грам.

—      Пробиотиците винаги се въвеждат постепенно.

—      Винаги има лечебна криза. Когато има влошаване, оставаме на съответната доза.

—      След като отшумят, отново увеличаваме, докато не достигнем желаното количество.

 

Как се приема пробиотикът? Дозите са индивидуални, по-долу са общи указания:

—      възрастен – 15-20 млрд. дневно

—      12 – 16 години – 12 -15 млрд. дневно

—      4- 12 години – 8 -12 млрд. дневно

—      2 – 4 години – 2-4 млрд. дневно

—      бебе до 12 месеца – 1-2 млрд. дневно

 

Започваме с ниски дози, докато достигнем препоръчителните. Възможно е да има лечебна криза. 

Щом се достигне лечебната доза, тя трябва да се поддържа поне 6 месеца. През това време съблюдаваме диетата – без захари и т.н.

Поддържащата доза се приема години. Обикновено е наполовина на лечебната.

Намаляваме дозата постепенно.


Партньори